wtorek, 4 lutego 2014

Jak pić whisky z klasą?

Whisky to powszechnie znany trunek alkoholowy, który kojarzony jest głównie ze Szkocją. Napój ten jednak produkuje się również w Irlandii, Kanadzie, Stanach Zjednoczonych oraz w wielu innych państwach. Chociaż whisky jest produkowana w różnych regionach świata, to jednak obowiązują podobne zasady związane z serwowaniem oraz spożywaniem tego trunku.


Do serwowania tego szkockiego napoju alkoholowego są wykorzystywane specjalne karafki. Podając trunek, należy także pamiętać o optymalnej temperaturze - dla degustowanego napoju powinna ona wynosić szesnaście stopni Celsjusza, ale temperatura pokojowa także powinna być dobra. Sięgając po karafki kryształowe, w których najczęściej podaje się whisky, nie należy do trunku dodawać kostek lodu. Taki dodatek nie tylko schłodzi trunek, ale też może spowodować, że nasze kubki smakowe nie będą mogły w pełni rozsmakować się w smaku i aromacie whisky. Sama degustacja whisky może natomiast przypominać degustowanie wina - najpierw zatem należy ocenić barwę oraz gęstość napoju, a następnie można spróbować trunku. By jednak czerpać przyjemność z picia whisky, najlepiej jest pić ten trunek w sposób, który będzie nam najbardziej odpowiadał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz